Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Valtaf.nl gaat stoppen! klik hier om erover te lezen.
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Risico op borstkanker groter bij overgewicht

Geschreven door Agis Zorgverzekeringen op December 15, 2011

Risico borstkanker groter bij overgewicht

Wel 1 op de 8 vrouwen krijgt borstkanker, de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Een van de belangrijkste oorzaken is overgewicht. Het gaat dan niet zozeer om het overgewicht zelf, maar om het feit dat zwaardere vrouwen (BMI boven de 25) meer oestrogeen produceren. Dit hormoon vormt een belangrijke veroorzakende factor bij borstkanker. Onderzoeken wijzen uit dat vrouwen die na de overgang een hoog gehalte aan vrouwelijke geslachtshormonen in hun bloed hebben, twee tot drie keer zo vaak borstkanker ontwikkelen dan vrouwen met een laag hormoongehalte.

Wat kun je doen om het risico van borstkanker te verminderen?

In beweging blijven
Bewegen is goed voor je lijf, dat weten we allemaal. Maar wist je ook dat voldoende beweging je gehalte aan oestrogeen verlaagt, en daardoor het risico op borstkanker? Om voldoende actief te zijn, hoef je niet vier keer per week fanatiek te gaan sporten. Als je zorgt voor een gezonde dagelijkse portie beweging, dan ben je er al. Een uurtje tuinieren, je huis aan kant zetten, automatisch de fiets pakken, een dagelijkse wandeling, oefeningen doen voor de TV… het zijn allemaal vormen van beweging.

Je voedingspatroon aanpassen
Gezond eten is naast bewegen een basisvoorwaarde om overtollige kilo’s kwijt te raken. Een teveel aan vet verhoogt bovendien de hoeveelheid vrouwelijke hormonen. Eet voldoende groente en fruit, het is goed voor de lijn en de antioxidanten beschermen tegen alle vormen van kanker. Ook calcium in bijvoorbeeld vetarme zuivelproducten, sardientjes, zalm en amandelen beschermt tegen kanker. En eet lijnzaad, roggebrood of aardbeien. Hier zitten lignanen in die de ontwikkeling van tumoren tegenhoudt en tumorgroei afremt. Vermijd in ieder geval alle voedingsmiddelen die verzadigde vetten bevatten.

Regelmatig zelfonderzoek doen
Hoe eerder borstkanker ontdekt wordt, hoe beter het behandeld kan worden. Hoe je zelfonderzoek kunt doen staat goed uitgelegd op de site van de stichting Kankerbestrijding. Bekijk ook het filmpje van de 100 seconden dokter voor meer informatie over borstkanker.

Kans op borstkanker verminderen
Een gezonde leefstijl verlaagt de kans op borstkanker. Agis weet dit en wil haar verzekerden graag helpen om gezond te leven. Daarom profiteer je bij Agis van korting op sporten bij Achmea health Centers en kun je met korting meedoen aan de activiteiten van Met Agis in Beweging. Verder bieden we u aantrekkelijke extra’s in onze aanvullende verzekeringen. Zoals vergoedingen voor een cursus Sportief Afvallen of Stoppen met Roken. Bovendien ontvangen leden van Valtaf.nl een aantrekkelijke korting op hun premie. Kijk voor meer informatie op
www.agisweb.nl/valtaf
Onbekend
December 15, 2011 om 15:09
"als ik maar gezond eet en regelmatig wat beweeg..."
Tijd zal het leren of dat genoeg is bij ERFELIJKHEID!
Moeke was dun, 32 en toch bleef ze niet bespaard, gezond eten en beweging genoeg met 2 kleine kids en manlief.

Tja misschien toch maar neit te letterlijk nemen de tekst en er van uit gaan dat moeke en ik een uitzonderigen zijn...
Onbekend
December 17, 2011 om 07:11
BRCA1, BRCA2, HBC, HBOC.......en 1 op de 8 vrouwen? Dat is een schaal. Als je jong bent dan heb je die kans nl. niet, hoe ouder men wordt des te groter wordt de kans op borstkanker en die kans is nog steeds 1 op de 9 en niet 1 op de 8. Bangmakerij dus. Onbekend: ga naar een polikliniek familiaire tumoren want uitzonderingen bestaan niet als moeder en dochter beiden borstkanker krijgen.
December 17, 2011 om 11:51
Volgens de site van Pink Ribbon is het één op de 8 en bij risiconet 1 op de 9.
Onbekend
December 18, 2011 om 04:49
Ik heb vorige week college gehad van een oncoloog van het Anthonie van Leeuwenhoekziekenhuis, deze zei dat de kans op borstkanker stijgt met de leeftijd. Hieronder een indicatie van de kansen (dan weet iedereen tenminste waar zij (of hij) aan toe is).

25 jaar: 1:19.500 mensen krijgt borstkanker
35 jaar: 1:625
45 jaar: 1:90
55 jaar: 1:30
65 jaar: 1:15
75 jaar: 1:10
85 jaar: 1:9
Onbekend
December 19, 2011 om 07:58
1 op de 8, 1 op de 9, gaan we daarover bakkeleien?
Feit is dat de kans om de rotziekte borstkanker te krijgen ergens in je leven gewoon hartstikke groot is! Ik zou dat geen bangmakerij noemen, het is een vaststaand feit!
Onbekend
December 19, 2011 om 10:51
Als je 85 jaar bent heb je een kans van 1 op de 9 om borstkanker te krijgen maar dan ben je al zo oud dat de tumor zo langzaam groeit dat je waarschijnlijk eerder door ouderdom dan door borstkanker zult sterven. Dat is een vaststaand feit.
Onbekend
December 19, 2011 om 16:49
Ja, en? blijft het feit bestaan dat het risico dat we borstkanker krijgen groot is......hoewel ik je scherpte meestal prettig vind, vind ik nu dat je afdwaalt van de kern Chocolacaat.
Onbekend
December 20, 2011 om 04:44
Waarmee alleen al aangetoond is dat leeftijd een bepalende factor is in geval van borstkanker en ook dat alleen maar wijzen op borstkanker bij overgewicht wel degelijk valt onder bangmakerij omdat de cijfers mede bepaald worden door de BRCA1, BRCA2 genmutatiedraagsters en de HBOC en HBC families. Het hele kleine beetje dat overblijft kan je dan alsnog gaan splitsen en hoeveel vrouwen en mannen er daadwerkelijk borstkanker krijgen door hun overgewicht rechtvaardigt echt niet dit artikel. Doe dan een artikel over darmkanker want daar is het overgewicht wel degelijk van invloed en de kans dat te krijgen veel groter. Ik dwaal dus niet af.
Onbekend
December 20, 2011 om 09:39
Ik citeer nu iemand: 'goed lezen is ook een vak'. Ik had jouw 'bangmakerij' opgevat/ gelezen als bangmakerij voor het krijgen van borstkanker in het algemeen. Ik vind dat geen bangmakerij als je weet dat 1: 8 a 9 vrouwen ergens in haar leven borstkanker krijgt. Na jouw uitleg zie ik dat je bedoelt te zeggen dat het het risico op bostkanker bij overgewicht overdreven is, dus bangmakerij. Ik kan je daarin alleen maar gelijk geven:petjeaf:
December 22, 2011 om 09:56
Overgewicht is zowiezo een risico voor het ontwikkelen van kanker, onafhankelijk van welk soort.

Onbekend
January 23, 2012 om 14:17
wat een kolder, toen ik borstkanker kreeg was ik 70 kg
February 24, 2012 om 15:07
Toen ik borstkanker kreeg was 63 kilo en 42 jaar. Niet te dik, altijd gesport, het zit niet in de familie, feit is je bent aan de beurt of niet en er is nix wat je kan doen of had kunnen doen om het niet te krijgen.
March 17, 2012 om 09:36
ik zou dit jaar bij de obesitas kliniek beginnen was al gestart.En dan ineens krijg je een oproep bevolkingsonderzoek ze plukte mij er uit.En ja hoor en dan gaat het in een stroomversnelling.ik heb het aan de rechterkant nooit klachten gehad.heb veel overgewicht had al diabetich 2 en dan boem.Hij moet er af hebben nog afgelopen vrijdag gekeken naar de oksel en weefsel gepakt.Maandag terug en dan wachten op de operatie.Mijn arts zei zelfs 1 op 7 het word steeds meer en ze kon alleen zeggen je heb pech dat je borsten heb.Het deeld zich verkeerd of niet.We gaan voor genezing spannende tijd dus.ik blijf posetief ik wil leven en niet dood en ik heb gelukkig een soort wat goed te genezen is. Dus daar heb je ook nog verschil in.De film van daar komt een vrouw bij de dokter die had een andere vorm en daar had ze er maar gelukkig 2 per jaar van.maar toch je zult net die ene maar zijn.Het lijnen staat nu even stil maar ook dat gaat straks weer gewoon door.
De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Deel dit artikel

LinkedInFacebookGoogle+

Rubrieken