Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Valtaf.nl gaat stoppen! klik hier om erover te lezen.
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Dreaming of a light christmas.... voor het hele gezin

Geschreven door Agis Zorgverzekeringen op December 22, 2011

Dreaming of a light Christmas… voor het hele gezin
In december zit iedereen onder de boom en geniet van elkaar met een goed glas wijn en lekker eten. De meeste gesprekken die ik in december voer in mijn praktijk, gaan over hoe we de feestmaand gezond kunnen doorkomen. ‘Afvallen lukt niet, op gewicht blijven is wel een mooi haalbaar doel in december’, adviseer ik steevast. Genieten staat voorop. Eten en drinken staan in de feestmaand nu eenmaal centraal. Je kunt met jezelf afspraken maken hoe je hiermee om wilt gaan. Besluit je ‘los’ te gaan en nergens naar te kijken? Of besluit je lekker te eten en drinken met beleid? Kijk je nergens naar, dan weet je stiekem best je prijs op de weegschaal in januari. Dat kan anders!

1. Onderneem samen activiteiten. De extra’s die je eet, verdwijnen meteen weer als sneeuw voor de zon. In december is er veel te ondernemen. Schaatsen is typisch iets voor deze feestmaand en leuk om te doen samen met de kinderen. Van flinke boswandelingen gaat je kachel ook harder branden. Teveel bezinnen, kan bij sommige mensen omslaan in verveling en vervolgens eetbuien uitlokken. Ga erop uit!
2. Eet en drink lekker mee, haak af als je niet echt trek hebt. Scheelt een boel calorieën aan het eind van de maand.
3. Na 20 minuten krijgt je maag het signaal ‘genoeg’. Iemand die snel eet, krijgt automatisch meer calorieën binnen in 20 minuten dan iemand die langzaam eet. Na 20 minuten treedt bij iedereen verzadiging op. Dit geldt ook voor kinderen. Of je nu veel of weinig hebt gegeten: eet met klein bestek, maak meer gangen en drink (calorievrij) tijdens het diner.
4. Zet rustige kerstmuziek op tijdens het diner. Fastfood restaurants zetten snelle muziek op (120 tot 130 beats per minuut). Je komt hier tenslotte voor een snelle hap. Hoe sneller de muziek, hoe sneller je gaat eten.
5. Eet soep vooraf. Hierdoor daalt de totale energie-intake van de gehele maaltijd met wel 20%! Je krijgt meteen al volume in je maag. Hierdoor eet je minder. Kinderen zijn dol op tomatensoep. Met wat kerstomaatjes erin maak je deze soep helemaal af in Kerstsfeer.
6. Groente bevat weinig calorieën en leent zich uitstekend om het diner kleur te geven. Zet seizoensproducten in de hoofdrol. Garnering kan eventueel van producten die buiten het seizoen vallen. Kleurrijke ingrediënten zijn bovendien aantrekkelijk voor kinderen.
7. Eet gekookte aardappelen, volkorenrijst of volkorenpasta als bijgerecht in plaats van gefrituurde varianten en serveer sausjes er apart bij. Je kunt besluiten weinig of geen saus te nemen. Saus is over het algemeen een dikmaker.
8. Eet vis of wild. Wild bevat weinig vet, vis is hartstikke gezond. Bovendien ademen ze beiden een typische Kerstsfeer uit. Wild heeft een sterke smaak. Voor kinderen niet zo geschikt.
9. Neem fruit na. De laatste gang is bedoeld als afsluiter, voor de smaak. Fruit is een gezond, mager en kleurrijk nagerecht. Bij uitstek geschikt voor de Kerst. Verschillende soorten fruit op een prikker is een feestelijk en bovendien een vorm waar kinderen gek op zijn.
10. Lenny: 'Geniet! Leg de nadruk op een gezellig samenzijn. Eet lekker, maar met mate'.

Deze column is van diëtist Lenny Versteegden. Meer columns van haar hand vind je op Agisweb.

Agis helpt je bij afvallen
Afvallen is moeilijk. Agis helpt haar verzekerden graag hierbij. Daarom kunnen verzekerden van Agis gebruikmaken van de volgende voordelen:

◦Vergoedingen bij een aanvullende verzekering voor een consult bij een gewichtsconsulent, een cursus sportief afslanken bij een Achmea Sportcenter of een cursus bij de Weight Watchers.
◦Vergoedingen voor gezondheidscursussen, zoals Sport & Voeding of op het gebied van bewegen, bij thuiszorgorganisaties.
◦Advies van de Agis online diëtist.
◦Met 20% korting sporten in de Achmea health Centers.
◦Vergoeding voor sportmedisch advies/Health Check.

Bovendien ontvangen leden van Valtaf.nl een aantrekkelijke korting op hun premie voor hun zorgverzkering. Kijk voor meer informatie op
www.agisweb.nl/valtaf
December 22, 2011 om 14:25
Juist met deze dagen éét ik de sausjes! Heerlijk straffe zelfgemaakte knoflooksaus! Vooral sterkt, graag zelfs. Tweede kerstdag hoef ik toch niet te werken dus mag het? :-)
December 23, 2011 om 11:26
alles met mate en bewust dan komt het wel goed.
heb inderdaad ook meer vis in huis op de gourmet als anders. meer salade en rauwkost, en weinig tot geen varkensvlees.
sausjes wel, kan niet van de wiskey coicktail afblijven, maar dippen voor de smaak moet voldoende zijn.
December 25, 2011 om 03:22
Juist met deze dagen eet ik lekker rollade met saus en drink ik een wijntje erbij.. èn neem ik ook ijs toe. Genieten geblazen! En met langzaam eten zit het wel snor.. mijn beugel is net aangedraaid, ik kan amper kauwen, hahaha. Moet alles in hele kleine stukjes snijden.
En op 27 december staat mijn sporttasje alweer klaar! Kan ik met oud en nieuw ook lekker een oliebol eten!:schaaloliebollen:
February 17, 2012 om 02:07
Wordt het niet eens tijd voor wat nieuws? Of moet ik daarvoor naar de nieuwe site?
De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Deel dit artikel

LinkedInFacebookGoogle+